nepopolnost-smisel

Zgodba o tem kako v svojih nepopolnostih najti smisel

Nekoč je v Indiji živil vodonosec, ki je imel dve veliki posodi, ki sta vsaka viseli na svoji strani palice, ki jo je nosil na vratu.

Ena izmed posod je imela razpoko, medtem ko je druga bila popolna.

Na koncu dolge poti od izvira do gospodarjeve hiše je bila druga posoda zmeraj polna, medtem ko je počena posoda bila polna le do polovice.

Polni dve leti je vodonosec v gospodarjevo hišo vsak dan prinesel samo eno in pol posodo vode … Seveda je bila cela posoda ponosna na svoje dosežke, odlična za namen, za katerega je bila narejena. A uboga počena posoda je bila osramočena zaradi lastne nepopolnosti in nesrečna, ker je lahko dosegla samo polovico tega, za kar je bila narejena.

Potem ko je to dve leti čutila kot bolan neuspeh, se je nekega dne pri potoku obrnila k vodonoscu.
“Sram me je in rada bi se ti opravičila”.
“Zakaj?” jo je vprašal vodonoša, “česa te je sram?”
“Ti zadnji dve leti sem prinesla samo polovico svoje nosilnosti, ker zaradi razpoke voda po poti od izvira do hiše ves čas izteka.
Zaradi moje razpoke ti moraš opravljati vso to delo, a ne dobivaš polne vrednosti od svojih naporov,” mu je rekla posoda.

Vodonoscu se je stara počena posoda zasmilia in ji je rekel: “Ko se bomo vračali proti gospodarjevi hiši, želim, da po poti opazuješ prekrasno cvetje. “

In res. Med tem ko so se vzpenjali na hrib, je stara, počena posoda opazila, kako sonce greje čudovito divje cvetje ob stezi in to jo je spravilo v dobro razpoloženje.

Vendar se je na koncu poti še zmeraj počutila slabo, saj ji je zopet izteklo pol vode, za kar se je vodonoscu znova opravičila.

Vodonosec ji je rekel:
“A si opazila, da je cvetje bilo samo na tvoji strani steze? To je zato, ker sem zmeraj vedel za tvojo razpoko, ampak sem iz nje potegnil nekaj koristnega.Zasadil sem seme cvetja na tvoji strani steze in vsak dan, ko smo se vračali od potoka, si ga ti zalivala.
Že dve leti lahko nabiram to čudovito cvetje in z njim krasim gospodarjevo mizo.
Če ti ne bi bila ravno taka, kot si, ta lepota ne bi mogla okrasiti njegove hiše.”

Vsaka nepopolnost ima svoj višji smisel. Na vas je, da ga odkrijete. Imejte se radi, taki kot ste. Bodite ponosni na vse svoje navidezne »lepotne napake«, kajti zaradi njih ste še posebej lepi, ko imate sebe radi točno take, kot ste. 

Vir: Indijska pripovedka

Delite naprej ...

Podobni članki