premagati-strahove

Kako premagati strahove?

Nekateri avtorji navajajo, da je strah prisoten v življenju vsakega človeka. Po mnenju Susan Jeffers je osnova za vsak strah – Strah pred Življenjem. Znan pregovor pravi, da je strah votel okrog ga pa nič ni. Navedeno nakazuje, da je »neutemeljen strah« psihične narave in je zato njegov pojav v našem življenju časovno omejen in ga je mogoče premagati. Njegova moč in čas trajanja je odvisna predvsem od tega, koliko energije mu damo oziroma s čim in koliko ga hranimo.

Neučinkoviti načini soočanja s strahom so npr. zanikanje, potlačitev in opustitev aktivnosti, kjer se je ta pojavil. Vsi navedeni odzivi nam zavedno in/ali nezavedno poberejo ogromno energije, nas omejijo v razvoju in nam močno zmanjšujejo kakovost bivanja.

Za »premagovanje strahu« obstajajo različne tehnike, katerih domet je različen. Nekatere lahko izvedemo sami, druge ob pomoči usposobljenih oseb.

Izpostavitev je pristop, ki ga lahko izvedemo sami in sicer na način, da se viru strahu izpostavimo iz varne razdalje in to sčasoma zmanjšujemo. Za navedeno rabimo uporabiti moč lastne volje in zaupanja sebi. Nekaterim je lažje, da imajo ob sebi osebo, ki je dodatni vir spodbude, zaupanja in občutka varnosti.

Npr. Če vas je strah kač, si lahko najprej ogledate slike kač, potem odidete v živalski vrt in si kačo ogledate v akvariju. Naslednji korak je, da se dotaknete nestrupene kače s prstom, jo pobožate in na koncu, ko si dovolj zaupate, jo lahko celo primete samostojno. S tem pristopom postopoma razvijate pogum na eni strani, na drugi strani pa spreminjate svoj strah v nekaj, kar vam je izziv. Rezultat je premagan strah, pozitivna izkušnja in večje samozaupanje.

Kot je napisal Antoine de Saint-Exupery je ljudi strah le neznanega, ko pa jih enkrat prevzamejo dogodki, se ne bojijo več.

S strahom glede dogodkov v prihodnosti se lahko soočimo tudi na povsem konstruktiven način, da ga uporabimo za svojega notranjega svetovalca, da nas vodi k uvidom: kako lahko zmanjšamo verjetnost in posledico izida situacije, ki nas straši. Če vas je npr. strah javnega nastopa in vam občutek strahu riše in/ali opisuje strah vzbujajoče podobe izida (npr.: da se izkažete nekompetentni in doživite kritiko, izgubite nekaj za vas dragocenega), lahko občutek strahu povprašate, kaj vam v zvezi s tem svetuje, da se navedeno ne zgodi na eni strani in na drugi kaj lahko storite, da zmanjšate škodljivost posledice. S tem ga transformirate v svojega notranjega svetovalca.

Zelo enostavno in učinkovito je tudi vprašanje, ki si ga prav tako lahko zastavite sami sebi:
  • Kaj se v najslabšem primeru lahko zgodi?
  • Koliko je to zares pomembno zame, za moje življenje?

S tem pogosto spoznamo, da ni nič tako groznega, kot nam to riše strah.
Tudi Jean Edmond Cyrus Rostan je napisal, da česar človek ne razume, tega se boji.

Soočanje s strahom lahko za marsikoga pomeni tudi razumevanje samega sebe, predelavo svojih travmatičnih dogodkov iz preteklosti, kajti ti, dokler jih ne sprostimo, držijo ujeto našo psihično energijo in jih v vsaki okoliščini, ki je vsaj malo podobna izvirni, podoživljamo znova in znova, kot prvo travmatično izkušnjo.

Ena od tehnik za predelavo strahov (Time Line Therapy) je razvil Tad James. Za izvedbo potrebujemo usposobljeno osebo, ki nas skozi proces vodi do prvega dogodka (pojava) v našem življenju, opustitve negativnih odločitev, sprostitvi energijskega zapisa in kreaciji prihodnosti, ki je izkustva strahu osvobojena.

Obstajajo še druge tehnike, ki jih izvajajo usposobljeni terapevti. Nekateri avtorji navajajo, da je lahko za marsikoga travmatičen dogodek njegovo rojstvo ali dogodki pred ali po njem, ki se jih običajno niti ne spominjamo več.

Na strah lahko pogledamo tudi kot na priložnost osebnostne rasti, kajti nič se ne pojavi v našem življenju po naključju in vse ima za nas same pomen. Odkrijemo ga lahko v sebi, sami ali ob pomoči strokovnjaka. Iz tega vidika lahko na pojav strahu v našem življenju pogledamo tudi kot na priložnost za osebnostno rast, predvsem potencial za razvoj lastnih moči.

Naša rast je pogosto odvisna predvsem o tega, koliko jo s pomočjo lastne zavesti ozavestimo in razsvetlimo.

Delite naprej ...

Podobni članki