Želiš v svojem življenju več spoštovanja?

Če je spoštovanje tvoja vrednota, potem ti verjetno ni vseeno, če ljudje ne cenijo tega, kar prispevaš s svojim delom, zamislimi in na druge načine.

Spomnim se časov (otroka sta bila še v osnovni šoli), ko sem se v nedeljo tri ure veselo vrtela po kuhinji ter kuhala ni pekla,  v pričakovanju veselja na obrazih mojih domačih. 

Misliš, da mi je uspelo?  Če bi bil zame uspeh to, da ni bilo pripomb, potem mi je uspelo, vendar to zame takrat ni bil uspeh. Želela sem, da bi bili hvaležni, da bi izrekli besede “hvala ti” ali “bilo je okusno”, kajti tako bi vedela, da cenijo moj trud “zanje”. 

Verjetno veš, kaj se je zgodilo? Po kosilu sta otroka odšla na računalnik, mož pa se je zleknil na sedežno, medtem ko sem sama obsedela za mizo, s kupom umazane posode. Priznam, da sem bila jezna in razočarana. V glavi se mi je odzvanjalo: “Za koga se trudim?! “

Verjetno veš, zakaj? 

No, od takrat je preteklo že veliko vode po naši dolini in tudi jaz sem se naučila spoštovati sebe. Ni bilo enostavno, ker nisem imela znanja. Moje nezavedno je bolj verjelo mojim programom iz otroštva, kot moji zdravi pameti. To je tisti občutek, da nisi dovolj …

Verjetno že veš, da se spoštovanje v odnosih začne s samospoštovanjem, kajti ko začneš spoštovati sebe, te začnejo tudi drugi. 

Zakaj?  Tudi zato, ker ti sam s sabo ne ravnaš več, kot da si predpražnik, ki dopušča, da “zate pomembne druge osebe” lahko celo hodijo po tebi in ti ob tem upaš, da ti bodo zato hvaležni ali te cenili? 

Kako gre tebi pri spoštovanju sebe? Kako se vedeš do sebe? Kako se tvoje samospoštovanje odraža v tvojih odnosih?  Kaj občutiš pogosteje: zadovoljstvo, nezadovoljstvo ali niti tega ne več? 

Če si želiš tudi ti bolj spoštovati sebe, te obveščam, da je na moji spletni strani posnetek raziskovalne meditacije za okrepitev samospoštovanja. 

Gre za raziskovalno meditacijo, v kateri ti sam ob mojem vodstvu, zgradiš temelj lastne vrednosti tudi v svojem nezavednem umu, kajti to je osnova za zdravo samospoštovanje. Več si lahko prebereš na spletni strani (klikni tu).

Delite naprej ...

Podobni članki