jasne-meje

Z jasnimi mejami do zdravih in iskrenih odnosov!

Jasne in uresničljive meje omogočajo iskrene in zdrave odnose. Če mej nimamo ali te drugim ljudem niso poznane, zdravi odnosi pogosto niso mogoči, ker smo si ljudje med seboj različni.
Meje v osnovi postavimo sebi, kaj si dovolimo in česa. Gre za vprašanje odnosa do samega sebe: ali sebe poznamo, spoštujemo in smo si zvesti. O svojih mejah druge osebe zgolj seznanimo.

Sebi moramo biti povsem jasni glede svojih fizičnih in psihičnih meja, ki nam omogočajo, da je v našem lastnem življenju prostor za nas same: kaj, kdaj, koliko in kako je za nas največ dopustno v odnosih z drugimi ljudmi. Primeri: Je za vas dopustno, da se vas drugi ljudje dotikajo, so do vas fizično nasilni?  Vam je sprejemljivo, da druga oseba jemlje vaše premete oz. uporablja vašo lastnino brez vašega dovoljenja? Je za vas dopustno, da drugi vpijejo na vas ali vam govorijo neprimerne besede? Dopuščate drugim, da vam sugerirajo, kako morate razmišljati, kako živeti, kaj čutiti …? Kje je meja vaše integritete, svobode in dostojanstva?

Če se vam karkoli od tega dogaja mimo vaših želja, potem je vaša naloga, da drugim ljudem postavite jasno mejo na njim razumljiv način.

Kaj je treba vedeti pri postavitvi meje:

1.  Meje oblikujemo skladno s seboj, ko smo umirjeni. Kadar smo npr. jezni, bomo pogosto postavili pretirane meje na način, ki bo po nepotrebnem rušil odnose.

2.  Meje oblikujemo jasno na način, da povemo, kaj bomo storili (ukrep), če bo druga oseba počela določena dejanja v odnosu do nas samih ali naše lastnine ali zadev, ki so v naši pristojnosti in odgovornosti. Pri tem je treba izbrati take ukrepe, ki so v naši moči in smo jih pripravljeni tudi izvesti. V odnosu z bližnjimi je zaradi boljšega razumevanja koristno dodati tudi pojasnilo o meji. Prav tako lahko upoštevamo pozitivni namen druge osebe na za nas sprejemljiv način.

3. Pred seznanitvijo druge osebe z našo mejo vzpostavimo dober stik. Če mejo postavljamo osebi, ki rada dela scene, je koristno, da jo povabimo v javen lokal, ki omogoča zaseben pogovor. Ob tem lahko preverimo, ali nas je druga oseba pravilno razumela. Odločitev druge osebe glede njenega ravnanja je v njeni pristojnosti, naša pa je glede naše meje.

4.  Če druga oseba naše meje ne spoštuje, je na nas, da izvedemo tisto, kar smo z mejo napovedali, da bomo storili. To je še posebej pomembno pri prvi postavitvi meje.

Primeri meja
Primer meje obnašanju otroka: »Če boš žogo brcal v hišo, ti jo bom vzela, ker je nevarno, da žoga prileti v okno in razbije steklo. Če želiš brcati žogo, jo lahko greš brcat na igrišče. Če si jezen, se lahko pogovoriva.«

Primer meje prijateljici, ki pogosto zamuja: »Če boš naslednjič s svojim prihodom zamujala več kot 10 minut, te ne bom več čakala. Če se ti kaj nepredvidenega zgodi, me prosim prej pokliči.«

Primer meje družinskemu članu, ki vpije nad vami: »Vidim, da si jezen, vendar če boš vpil name, bom odšla in te pustila samega v sobi. Ko boš pripravljen na miren pogovor, mi prosim sporoči.«

Primer meje vodoinštalaterju, ki prelaga izvedbo storitve: »Že dvakrat sem vzela dopust in vas čakala, da boste prišli zamenjat pipo. Ne vem, v čem je vaš problem, vendar moj dopust in moje čakanje na vas tudi stane. Če boste zamudili še v tretje, bova moj čas obračunala pri plačilu za storitev. Moja ura čakanja je vredna 15 evrov. Če vas ne bo, bom to razumela, kot da niste zainteresirani za izvedbo storite in bom poiskala drugega izvajalca.«

Primer postavitve meje tašči, ki ne upošteva pravil zdravega prehranjevanja vaše družine: »Draga X, verjamem, da si obe želiva, da bi bila tvoja vnuka in moja sinova zdrava. Imava različno mnenje glede zdrave prehrane. Ker sem jaz njuna mama, imam pravico in dolžnost, da se v imenu svojih otrok in tvojih vnučkov odločam tudi glede njune prehrane. Zaradi tega nikomur ne dovolim, da mojima sinovoma daje nezdravo hrano, kot so bomboni, čips … Če tega ne boš spoštovala, ju bom zaradi tega drugič dala v varstvo drugi osebi. Ker vem, da imaš svoja vnučka rada in ju rada ‘pocrkljaš’, ti dovolim, da jima enkrat na dan daš košček čokolade ali suho sadje. Ne glede na to, kako se odločiš, vedi, da te spoštujem, in upam, da lahko tudi ti spoštuješ mene. Verjamem, da sva toliko zreli, da v dobro nas vseh gradiva spoštljiv in iskren odnos.«

Delite naprej ...

Podobni članki