bezis-lovi

Vse, pred čimer bežiš, te lovi

Vse, pred čimer bežiš, te lovi. Vse, kar zate pomembnega te je lovilo (si v zvezi s tem čutil t. i. nezaželena čustva, npr. frustracijo, strah, jezo …) in situacije nisi razrešil, te je že ujelo in okrog tega se verjetno suče večina tvojih težav. Zato ne beži, sooči se s svojimi sedanjimi težavami/situacijami in sčasoma boš postal povsem naravno samozavesten in avtentičen.

Zakaj ljudje ne razrešimo svojih tekočih situacij?

Ljudje pogosto bežimo pred situacijami, v katerih čutimo jasen ali prikrit strah oz. ocenimo, da nam bi lahko soočenje prineslo bolečino, izgubo nečesa pomembnega ali pa bi ob soočanju porabili ‘preveč časa ali energije’.

Strah nas vedno omeji. Kratkoročno morda ‘dobimo bitko’, dolgoročno pa izgubljamo sebe oz. veliko več, kot bi, če bi situacije razreševali sproti. Pogosto so naše reakcije na tovrstne situacije že del naših navad in ‘osebne filozofije’, te pa ustvarjajo naš značaj in usodo.

‘Star’ način vzgoje se je glasil: »Bodi priden in ubogaj«. Iz tega se je v nas lahko razvila navada, da si bil v situacijah, ko bi se lahko postavil zase, raje tiho. Znani pregovor pravi, da kdor molči, desetim odgovori, vendar pa je resnica, da ta odgovor vsak razume po svoje. Pogosto večina ljudi molk razume kot privolitev, čeprav je v molku včasih tudi nekaj modrosti. Kako je z vami? Ste raje tiho, kot da bi zagovarjali svoje stališče, tudi za ceno konflikta, ali raje uporabite svojo moč in druge prisilite, da se podredijo vaši volji? Kaj s tem kratkoročno pridobite? Kaj izgubite na dolgi rok?

Da bo bolj jasno, razložimo to na dveh navidezno različnih primerih:

  • Mija je raje tiho in se nikomur ne postavi po robu. Včasih zbere pogum in pove, kaj želi/jo moti, in če druga oseba tega ne sprejema, ostane pri tem. S tem načinom obnašanja sicer pridobi kratkoročni mir, dolgoročno pa jo drugi ljudje izkoriščajo, v njej pa se nabirajo jeza, zamere in razočaranja.
  •  Janeza vsako nasprotovanje hitro vrže iz tira in se zato razjezi. Ker je velik in močan, se mu nihče ne postavi po robu, ker te, če ‘ga zdražiš dovolj’, lahko tudi fizično napade. V življenju sicer dobiva bitke, vendar vojno izgublja. Nihče si resnično ne želi imeti z njim opravka.

Kdaj smo se ljudje pripravljeni spremeniti?

Ljudje se pogosto začnemo ukvarjati  s svojimi zastaranimi problemi (posledicami svojih nerazrešenih situacij s pomembnimi drugimi), ko nas to začne ‘dovolj boleti’ oz. ko ocenimo, da trenutno stanje boli bolj, kot v sebi doživljamo občutek, da nas bo bolelo, če se postavimo zase oz. damo v red sebe. Tako se je Mija začela ukvarjati s svojimi težavami, ko je zbolela za rakom, Janez pa se je soočil z dejstvom, da ima morda tudi on ‘težavo’, ko je izgubil družino in z njo del svojega premoženja. Vendar ni treba, da je tako.

Kako je lahko drugače?

Ne glede na to, kaj se ti zgodi, se sooči s svojimi težavami in strahovi, pripetimi nanje. Soočiš se lahko tako, da strahu pogledaš v oči. Tehnika soočanja, ki jo lahko izvedeš sam, je iskanje svoje resnice v sebi. Do nje prideš, če si odgovoriš na naslednje sklope vprašanj in po njih tudi ukrepaš:

  1.  Kaj si želim namesto tega, kar doživljam? Kaj lahko za to storim sam/-a? Kaj mi uresničitev tega prinese zdaj in kaj čez daljši čas (npr. mesec/leto dni/pet let)?
  2. Če to uresničim, kaj se mi v najslabšem primeru lahko zgodi? Kakšna je verjetnost, da se mi bo to zgodilo?
  3. Kaj lahko naredim, da zmanjšam škodo tega, kar se mi lahko zgodi, in kaj da zmanjšam verjetnost njene pojavitve?
  4. Kako bom to uresničil/-a? Kaj najprej? Kaj sledi?

Tudi če ti takoj ne uspe, imaš še vedno tri možnosti: (1) sprejmeš stanje, (2) ga poskušaš razrešiti na drug način ali (3) odnos zapustiš. Tvoja osebnostna rast v zate pomembnih odnosih je pogosto v drugi možnosti, zato ne obupaj takoj.

Če se ti zatakne, lahko poiščeš pomoč, da prideš do lastne moči.

Vedi, da smo vsi ljudje vredni in da smo si med seboj enakovredni ne glede na posameznikov status in položaj, da smo se vsi sposobni učiti in imamo vso moč in pomoč, da lahko svoje pomembne težave razrešimo. Zato nihče nima pravice, da tepta rože na tvojem vrtu (tvoje vrednote) ali od tebe zahteva, da rož v njem ne gojiš (da ne živiš v skladu s svojimi vrednotami), razen če mu ti to dovoliš.

Bodi pogumen/-na in ne dovoli ljudem, da ti počnejo stvari, ki si jih ne želiš.

Ko sem vprašala Janeza, ali potrebuje pomoč, je odkimal (ni še prišel njegov čas), Miji pa je pritekla solzica. Povedala mi je, da ji je zdravnik rekel, da se mora začeti imeti bolj rada, in da ne ve, kako naj to naredi. Rekla sem ji, da sem tudi sama pred toliko leti začela prav tam, in nato sva se skupaj odpravili na potovanje samospoznanja in osebnostne rasti.

Delite naprej ...

Podobni članki