kristina-posvet-1

Telesna inteligenca – kaj zmore

Ste se kdaj vprašali, zakaj bi bilo bolje dobro skrbeti za svoje telo, um in dušo, kot ukvarjati z boleznijo?

Če ste mi podobni, potem se tega tudi vi niste niste spraševali, dokler se ni pojavila bolečina, ki je terjala odhod k zdravniku.

Pred več kot 12 leti se mi je na desni strani telesa pojavila bolečina je bila tako močna, da nisem mogla spati. Odšla sem k osebni zdravnici. Po temeljitem pregledu, ultrazvoku, krvnih preiskavah je bil rezultat: zdrava si, nič ni narobe. Ker me je kljub izvidu še vedno močno bolelo in nisem sebe imela za “hipohondra«, sem se zakopala v raziskovanje povezanosti psihe in telesa. S poslušanjem telesa in sodelovanjem z njim, je bolečina izzvenela. To je bil začetek mojega učenja poslušanja svojega telesa in komunikacije z njim (več tu).

Sčasoma sem spoznavala, da je telesno-energijski sistem izjemen – ima izjemne sposobnosti samozdravljenja telesa. Te sposobnosti vodi t.i. »inteligenca telesa«, ki je v vsakem od nas.

Po nekaterih podatkih naj bi bilo v človekovem telesu med 50 in 70 bilijonov celic in večina od njih se zamenja v približno 7 letih, vendar ne vse. Vsaka  celica ima svojo življenjsko dobo in ta se med različnimi celicami razlikuje. Rdeče krvničke (eritrociti) po nekaterih virih npr. živijo približno štiri mesece, medtem ko bele krvničke (levkociti) živijo več kot eno leto. Navadne kožne celice živijo med dvema in tremi tedni, celice, ki gradijo črevesne stene, pa preživijo le štiri dni.… Nekateri avtorji trdijo, da se edino »sive celice« (živčni nevroni v možganskem korteksu) ne zamenjajo, vse ostale celice pa naj bi se zamenjale v približno 7 letih. Vso to obnovo in zamenjavo,… bitje srca … spremembo banane, ki jo poješ v telesne gradnike in energijo, … vse to in še več, vodi telesna inteligenca.

Verjetno tudi ti že veš, da tvoja telesna inteligenca deluje po principu prioritet: najprej rešuje zadeve in situacije, ki je z vidika posameznikovega preživetja najpomembnejše. Da lahko dobro deluje, pa rabi imeti pogoje. Te pogoje ji po mojih spoznanjih rabimo zagotoviti mi sami, s tem, kar dajemo v svoje telo, kakršne misli premlevamo, kakšna čustva imamo, kakšni so naši nameni, koliko hodimo po svoji poti, …

Kako pa lahko mi sami sodelujemo s svojim telesom, telesno inteligenco?

Lahko jo bolje poslušamo in ji sledimo – kako to počnem tudi sama:

 • Vsega, kar mi diši in prija mojemu okusu, ne jem več. Pozorna sem, da pretežno jem hrano, po kateri se dobro počuti moje telo, imam jasen um in je srečna moja duša. Za to sem razvila zelo enostavno metodo.
 • Pijem najmanj 1,5 litra vode ali nesladkanih čajev na dan. Kadar sem prehlajena pa spijem 1 l lipovega in bezgovega čaja s sokom ene limone in medom.
 • Rada spim v svoji postelji in to najmanj 7 ur na noč. Trd jogi, sveža bombažna posteljnina … božansko … in preden zaspim, naredim vajo »miselne higiene«  (npr. ta) ali meditacijo za sprostitev in regeneracijo (dobiš tu kot darilo).
 • Vedno mi zmanjkuje časa, kljub temu zjutraj redno telovadim (v to so me vodile bolečine v križi po nezgodi in ker sem ugotovila, da moje telo uživa v vseh raztegih), in zvečer vsak 4 krat na teden, če sem do 21. doma, grem na orbitrek, da mi kri malo hitreje zakroži po žilah. Ker sedim po 10 ur na dan je to buster za mojo energijo. Kadar se mi ne da, pa se zleknem na kavč pred TV in stisnem k možu. Takrat se spomnim, kako srečna sem, da sva skupaj.
 • Rada se objemam z ljudmi, ki jih imam rada, pa to ni bilo vedno tako. Moja telesno energijska inteligenca mi je skozi izzive govorila, da je to moje zdravilo. Za moje domače sem včasih malo »nenormalna« –  npr. ko zlezem možu v naročje in se crkljam …, včasih pobožam sebe po licu , si rečem na glas spodbudno besedo … ali si v tišini nežno zmasiram lasišče….
 • Neskončno rada se učim, raziskujem in ustvarjam. Imam obilo idej in rada živim. Moje telo me vedno znova opozarja, da je srečna duša lahko srečna v zdravem telesu. Dolgo sem rabila, da sem to razumela.
 • Rada tudi pomagam ljudem, kajti to me izpolnjuje in mi prinaša smisel, da uporabim svoje sposobnosti, izkušnje in znanje. Pogosto vriskam, ko mojim klientom uspejo preboji. Če ne naredijo domačih nalog, se sprašujem, kako jih lahko bolje podprem, da bodo izbrali naloge, ki jih bodo z veseljem naredili, ker vaja dela mojstra in fizična dejanja vodijo v tuzemsko manifestacijo.
 • Sprejela sem se, da kot “dislektik” morda ne vidim pravopisnih napak (to ti veš, če me bereš) in se zato več ne sekiram, čeprav iščem načine, kako bi to izboljšala in za to porabila čim manj časa in E.
 • Vedno imam več idej glede na čas, ki si ga rezerviram zanje. Pogosto sklepam kompromise in iz nekaterih se potem naučim, da niso bili dobri.
 • Skrbim za svoje telesne, umske in čustvene potrebe, skrbim za zdrave odnose, kajti skrb zase je odraz ljubezni do sebe. Priznam, da mi včasih zmanjka časa in kadar ga mi zmanjka, sem se naučila prisluhniti, kaj mi glede prioritet govori moje telo, kajti telo vedno govori resnico, v nasprotju z razumom, ki vedno najde izgovor….
 • In še bi lahko naštevala …
Delite naprej ...

Podobni članki