| |

Postavite mejo preden bo prepozno!

Dobrota je sirota, če ni uravnotežena. Uravnoteženost ni, če so notranje meje porušene. Če ste bili npr. vzgojeni, da morate biti dobri in prijazni do drugih, in sta dobrota in prijaznost vaši vrednoti, potem obvezno morate imeti enako mero prijaznosti in dobrote do sebe, kot jo imate do drugih.

Zakaj je to potrebno? Če tega ne boste storili, potem je vaša “usoda”, da bodo nekateri drugi za vas pomembni ljudje prešili vse zdrave meje. To bo vaša t.i. »kaplja čez rob«.

Kaj ta “kaplja čez rob” pomeni? Pomeni samo to, da so se do vas začeli obnašati slabše, kot se vi sami do sebe. Če so vaše notranje meje zelo nizke, čeprav o sebi menite, da ste zelo trpežni in veliko prenesete, potem poskrbite na svoje zdravje, da ne boste »izgoreli« ali zboleli.

Zakaj se odrasli ljudje tako obnašamo do sebe? Trije pogosti razlogi:

  • Prvi razlog je, da ste bili tako vzgojeni. Brez da bi izprašali in presodili svoja prepričanja, strežete drugim, ker je za vas edino tako prav. Če tega ne bi počeli, bi občutili krivdo in sebe ne bi mogli pogledati v ogledalo oz. zaključiti dne mirne vesti. Zaradi krivde se pogosto jezite nase ali na druge ljudi, ker vas ne cenijo. Z delom sebe si resnično želite, da bi se postavili zase.
  • Drugi razlog je, da globoko v sebi verjamete, da ste nevredni. Če ste bili v svojem otroštvu le občasno deležni pogojene ljubezni, potem se trudite drugim ustreči, da bi vas imeli radi. Kaj doživljate namesto tega? Je to razočaranje za razočaranjem? Ste samski ali osamljeni in nerazumljeni v odnosu?
  • Tretji možen razlog je, da ne živite svojega življenja, ampak za druge oz. skozi druge ljudi. Ste kot reševalno vozilo, ki kamor koli pridete, rešujete težave drugih ljudi. Čeprav si želite časa zase, si redko privoščite dopust. Ko ste na dopustu vas preganjajo misli »Bodo zmogli?«. Si govorite, da ste dobri ali se zavedate, da so podrte vaše notranje meje?

Kaj lahko naredite namesto tega? Svetujem vam, da se ustavite in si postavite spodnja tri vprašanja:

  1. Zakaj počnem, to kar počnem?
  2. Kaj upam, da bom za to dobil/dobila?
  3. Kaj upam, da se mi zaradi tega ne bo zgodilo?

Bodite iskreni do sebe in če je kateri koli odgovor: sprejetost, prijateljstvo, ljubezen, spoštovanje, cenjenje in varnost, potem vam svetujem, da se odločite za osebnostno rast.

Kaj osebnostna rast pri porušenih notranjih mejah pogosto vključuje? Osvobodite se krivde, strahu in najdete svoj zdrav notranji občutek za dobro in prav, kajti to je osnova, da boste zlahka postavili meje tudi navzven. (Več: kliknite tu)

Preberi tudi Z jasnimi mejami do zdravih in iskrenih odnosov!

Naj vam zapis služi. 

Delite naprej ...

Podobni članki