Osebna mešanica Bachovih cvetnih kapljic

Angleški zdravnik dr. Edward Bach je v tridesetih letih 20. stoletja razvil »cvetno terapijo« – metodo »zdravljenja«, ki je podobna homeopatiji, vendar ni homeopatija. Po svetu se Bachove kapljice uporabljajo v več kot 45 državah, poslužujejo se jih milijoni uporabnikov za lajšanje različnih tegob vsakdanjika.

Po zagotovilih dr. Bacha in strokovnjakov cvetene kapljice nimajo stranskih učinkov,  njihova uporaba je preprosta, zato jih lahko  uporabljamo medicinski laiki in zdravniki.

Bachove kapljice učinkovito delujejo proti stresu in blažijo različne čustvene stiske posameznika, vendar ne nadomeščajo klasične medicinske pomoči, lahko jo dopolnjujejo. Delujejo z informacijo dotične esence cveta/cevtov, ki se prenaša po vodi. Osebna mešanica pomaga premostiti neprijetna čustvena stanja. Za večji učinek je priporočljivo, da z esencami v osebni mešanici Bachovih cvetnih kapljic sodelujemo na način, da ozavestimo z neprijetnimi čustvenimi stanji povezane vzorce razmišljanja, vedenja in rezultate.

Priporoča se, da osebno mešanico na osnovi pogovora pripravi usposobljen pomočnik Bachove cvetne terapije.Ena steklenička osebne mešanice (30 ml) zadošča, pri običajni rabi, za 3 – 4 tedne.

Doziranje: Po zagotovilih dr. Bacha in strokovnjakov ni nevarnosti, da bi kapljice prepogosto jemali ali da bi jemali prevelike odmerke, čeprav so pogosto potrebne manjše količine.

Jemlje se jih dokler neprijetno čustvo ne izzveni. Običajno zadošča ena steklenička, včasih pa je potrebo jemanje dalj časa. Vsebina osebne mešanice se z napredkom »zdravljenja s cvetno terapijo« pogosto spreminja.

Osebno mešanico Bachovih kapljic jemljemo vsak dan 4 krat dnevno (npr. zjutraj, opoldne, popoldne in zvečer) po 4 kapljice direktno v usta ali v kozarec z vodo, ki jo potem popijemo. V nujnih primerih jemljemo lahko en odmerek (4 kapljice) vsakih 5-10 minut, vse dokler ne nastopi izboljšanje.

V primeru kakršnih koli nejasnosti se obrnite na vašega pomočnika Bachove cvetne terapije.

Bolezen ni niti strahota niti kazen, ampak le korektiv; sredstvo, ki ga uporablja naša duša, da nas opozori na naše napake, da nas ubrani pred še večjimi zmotami in nam prepreči, da bi si prizadeli še večjo škodo.

Edward Bach (1886 – 1936), utemeljitelj cvetne terapije
Edward Bach: »Dvanajst zdravilcev in njihovi pomočniki«:

Za tiste, ki jih je strah

POPON – ROCK ROSE*

Pomočnik v vseh stiskah, celo ko je videti, da ni več upanja, pri nesrečah in nenadnih boleznih, ko je pacienta zelo strah, pa tudi, ko so okoliščine tako slabe, da strah prevzame tudi vse prisotne. Če je pacient nezavesten, lahko s sredstvom ovlažimo njegove ustnice. Lahko so potrebna dodatna sredstva. Če je nezavest podobna globokemu spanju: clemantis – srobot; pri mučnih bolečinah: agrimony – repik ali drugo.

 1. KRINKAR – MIMULUS*

Pri strahu pred posvetnimi stvarmi, boleznijo, bolečino, revščino, osamljenostjo, temo, nesrečami in nezgodami. To so strahovi vsakdanjega življenja. Ljudje zadržijo te strahove in bojazni zase. Zelo poredko govorijo o njih drugim.

 1. ČEŠNJELIKA SLIVA – CHERRY PLUM

Pri strahu, da boš izgubil razum ali da bi lahko razum preobremenil ali pa da bi lahko napravil grozne, strah vzbujajoče stvari, za katere sicer veš, da so napačne in nezaželene, pa vseeno občutiš nek gon, nujo, da bi jih storil.

 1. TREPETLIKA – ASPEN

Pri nedoločnih, nepoznanih bojaznih, za katere ne najdeš razlage, utemeljitve, pa te je vendarle strah, da bi se lahko nekaj groznega zgodilo, samo kaj bi to lahko bilo, tega ne veš. Ti nedoločni, nerazložljivi strahovi lahko človeka preganjajo dan in noč. Prizadeti se jih največkrat ne upajo zaupati drugim.

 1. DIVJI KOSTANJ Z RDEČIMI CVETOVI – RED CHESTNUT

Je za tiste, ki se veliko preveč bojijo za druge. Večinoma so si že dolgo nazaj prenehali delati skrbi zase; toda za tiste, ki jih imajo radi, so zaskrbljeni, veliko trpijo in jih je strah, da bi se jim lahko kaj hudega zgodilo.

Za negotove

 1. ROŽIČ – CERATO*

Za tiste, ki nimajo dovolj zaupanja vase, da bi se sami odločali. Kar naprej sprašujejo druge za nasvet in pogosto jim potem napačno svetujejo.

 1. MEŠIČ – SCLERANTHUS*

Za tiste, ki jim je zelo težko odločiti se med dvema možnostima, kajti najprej se jim zdi pravilna ena, potem pa spet druga. Večinoma so to mirni ljudje, ki sami prenašajo svoje težave, ker se niso pripravljeni o njih pogovarjati z drugimi.

 1. ENCIJAN – GENTIAN*

Za tiste, ki hitro izgubijo pogum. Lahko da dobro okrevajo, v vsakdanjem življenju dobro napredujejo, toda vsaka malenkostna upočasnitev, vsaka ovira pri napredovanju povzroči v njih dvom in jim vzame pogum.

 1. ULEKS – GORSE

Za čisto obupane, ki so izgubili vso vero, ki bi jim še lahko pomagala. Soljudem na ljubo se pustijo prepričati, da preizkusijo vse mogoče recepte in zdravila, a jim istočasno zatrjujejo, da jim vse skupaj ne bo nič pomagalo.

 1. GABER – HORNBEAM

Za tiste, ki menijo, da nimajo niti duševnih niti telesnih moči, da bi prenašali breme življenja. Vsakodnevne obremenitve se jim zdijo pretežke, čeprav svoje dnevno delo običajno obvladajo. Esenca je tudi za tiste, ki menijo, da sta njihova duša ali telo potrebna okrepitve, da bodo zmogli svoje vsakdanje delo.

 1. STOKLASA – WILD OAT

Za ambiciozne (zahtevne), ki hočejo narediti v življenju nekaj posebnega. Zbrati hočejo veliko izkušenj, užiti hočejo vse, kar je le mogoče, želijo uživati življenje. Njihova težava je v tem, da se ne morejo odločiti, katero delo (poklic) bi opravljali, kajti kljub veliki ambicioznosti se ne čutijo poklicane za nobeno. Posledica tega je lahko zavlačevanje, ki vodi v nezadovoljstvo.

Za tiste, ki nimajo dovolj interesa za trenutno situacijo

 1. SROBOT – CLEMATIS*

Za dnevne sanjače in zaspane, ki niso nikoli čisto zbujeni in nimajo posebej velikega interesa za življenje. So bolj mirni in v svojem trenutnem položaju niso prav srečni , kajti bolj živijo v prihodnosti kot v sedanjosti. Vedno upajo na srečnejše čase, v katerih se bodo uresničili njihovi ideali.

Če zbolijo, ne napravijo veliko za to, da bi ozdraveli. V določenih primerih celo hrepenijo po smrti, v upanju na boljšo prihodnost, ali pa ker upajo, da bodo spet srečali ljubljenega človeka, ki so ga izgubili.

 1. KOVAČNIK – HONEYSUCKLE

Za tiste, ki pogosto razmišljajo o svoji preteklosti, ker so bili tedaj srečni, ali ker ta vsebuje spomine na nekega prijatelja ali ker žalujejo za svojimi neuresničenimi sanjami.

 1. DIVJA VRTNICA – WILD ROSE

Za tiste, ki so na videz brez zadostnega razloga do vsega dogajanja ravnodušni in gredo resignirano skozi življenje. Z vsem se sprijaznijo (vse prenašajo), ne trudijo se, da bi spremenili svoj položaj in na ta način spet našli nekaj veselja. Brez tožbe opustijo boj.

 1. OLJKA – OLIVE

Potrebujejo jo tisti, ki so duševno ali telesno tako trpeli, so tako izčrpani in utrujeni, da menijo, da za nove napore ne bodo imeli več moči. Zanje je vsakodnevno življenje samo trdo delo brez veselja.

 1. DIVJI KOSTANJ Z BELIMI CVETOVI – WHITE CHESTNUT

Za tiste, ki ne morejo preprečiti, da se ne bi nezaželene misli, ideje in argumenti nenehno vsiljevali njihovi zavesti. To se zgodi v glavnem tedaj, ko nobeno trenutno zanimanje ni dovolj močno, da bi priklenilo njihovo popolno pozornost. Potem je pogosto tako, da se take misli in predstave nenehno vrtijo in vrtijo v glavi, ne da bi se jih znebil. To je lahko prava muka. Prisotnost teh neprijetnih misli in slik prežene mir in okrne sposobnost, da bi koncentrirano mislili na vsakdanje življenje ali celo na veselje in zabavo.

 1. GORJUŠICA – MUSTARD

Za vse tiste, ki postanejo občasno otožni, pobiti, potrti ali celo obupani. Tako je, kot bi jih prekril mrzel, temen oblak in jim ugasnil luč veselja. Zdi se, da je za te napade nemogoče najti kakršenkoli razlog ali razlago. V teh okoliščinah skoraj ni mogoče, da bi bil človek videti srečen ali vesel.

 1. CVETNI POPEK DIVJEGA KOSTANJA – CHESTNUT BUD

Za tiste, ki se iz opazovanja in iz izkušenj nič ne naučijo in rabijo zato dalj časa kot drugi, da se naučijo lekcij vsakdanjega življenja.

Za osamljene

 1. MOČVIRSKA GREBENIKA (VODNA VIJOLICA) – WATER VIOLET*

Za tiste, ki so – zdravi ali bolni – radi sami. To so mirni ljudje, ki se neslišno premikajo, malo govorijo in tisto malo, kar povedo, povedo mirno. To so vsekakor sposobni ljudje, zelo neodvisni in samozavestni, ki se ne brigajo za mnenje drugih. Gredo po svoji lastni poti, vzdržujejo distanco in pustijo druge pri miru. Pogosto so to pametni in nadarjeni ljudje. Njihova mirnost in njihov notranji mir je lahko blagoslov za druge.

(Težava pri tem stanju je v tem, da se ti ljudje zaradi resnične superiornosti z zadržanim ponosom potegnejo nazaj in se izolirajo od žive izmenjave energij. Najraje bi se vsemu umaknili. Pozabljajo, da so njihove posebne kvalitete tudi njihova obveznost: biti navdihujoči vzor za druge. – Opomba prevajalke.)

 1. NEDOTIKA – IMPATIENS*

Za tiste, ki hitro mislijo in delujejo in zaradi tega hočejo napraviti vse hitro in brez oklevanja. Če zbolijo, želijo kar najhitreje ozdraveti.

Težko jim je biti potrpežljiv s soljudmi, ki reagirajo počasneje. Na njihovo počasnost gledajo kot na napako in kot na neupravičeno zapravljanje časa. Če se le da, poskušajo take ljudi priganjati. Če jim to ne uspe, pa mislijo in delajo raje sami. Kajti samo sami lahko vse uredijo v svojem običajnem tempu.

 1. JESENSKA VRESA – HEATHER

Za tiste, ki morajo vedno v kakršnihkoli pogojih imeti družbo, vseeno čigavo. Čutijo neustavljivo potrebo, da se o svojih problemih pogovarjajo z drugimi in so zelo nesrečni, če so – pa četudi le za kratek čas – sami.

Za tiste, ki so preobčutljivi za vplivanje in ideje drugih

 1. REPIK – AGRIMONY*

Za dobrodušne, vesele in humorne ljudi, ki imajo čez vse radi mir in zato ob različnosti mnenj in prepiranju zaidejo v veliko duševno stisko. Da bi se temu izognili, so se pripravljeni odpovedati mnogim stvarem in se zatajiti. Zato skrivajo svoje skrbi in težave in svoj zunanji in notranji nemir za masko humorja in šaljivosti in so zato zelo priljubljeni. Toda pogosto posegajo po alkoholu in drogah, da bi bili dobre volje in bi z veselostjo premagali svoje težave.

 1. TAVŽENTROŽA – CENTAURY*

Za mirne, prijazne in ustrežljive ljudi, ki so pretirano plašni in služijo drugim. V svoji vnemi in zavzetosti radi precenijo svoje moči. Od želje po služenju so tako obsedeni, da postanejo bolj sužnji kot voljni pomočniki. Njihova dobrodušna narava jih zapelje, da storijo več kot to, kar bi bil njihov delež. Na ta način pridejo v nevarnost, da bodo zanemarili svojo resnično življenjsko nalogo.

 1. OREH – WALNUT

Za tiste, ki imajo določene ideale in trdne cilje v življenju in jim zavzeto sledijo. Pogledi in prepričanja drugih, pa tudi njihov entuziazem, jih včasih pripeljejo v skušnjavo, da bi bili nezvesti lastnim idejam in ciljem. Oreh jim da stanovitnost in jih varuje pred vplivi od zunaj.

 1. BODIKA – HOLLY

Za vse tiste, ki jih včasih napadejo negativne misli kot ljubosumje, nevoščljivost, maščevalnost in sumničavost (nezaupanje). Tudi za različne oblike jeze in nejevolje.

Možno je, da ti ljudje navznoter zelo trpijo, pogosto celo, ko ni nobenega pravega razloga za njihovo nesrečnost.

Za malodušne in obupane

 1. MACESEN – LARCH

Za tiste, ki se imajo za manj sposobne in manj zmožne od drugih. Nočejo in ne morejo verjeti v svoj uspeh in pričakujejo zmerom samo neuspeh. Zato nič ne tvegajo in se veliko premalo trudijo, da bi bili uspešni.

 1. BOR – PINE

Potrebujejo ga tisti, ki vedno iščejo krivdo pri samem sebi. Celo če so uspešni, menijo, da bi pravzaprav stvari lahko še bolje opravili. Zadovoljni niso niti s svojimi napori niti s svojimi uspehi. Trdo delajo in trpijo zaradi napak, ki si jih sami pripišejo. Včasih, ko gre za napako, ki so jo zakrivili drugi, tudi to vzamejo nase in se čutijo odgovorne.

 1. BREST – ELM

Za tiste, ki dobro opravljajo svoje delo in zvesto sledijo svoji poklicanosti. Upajo, da bodo v življenju nekaj posebnega dosegli in to pogosto v dobro človeštva. So časi, ko se ti ljudje počutijo pobiti in obupani, namreč tedaj, ko čutijo, da je naloga, ki so si jo zastavili, pretežka, tako težka, da presega človeške moči.

 1. PRAVI KOSTANJ – SWEET CHESTNUT

Lahko pomaga v tistih trenutkih, ko človekov obup naraste v taki meri, da je videti nevzdržno. So trenutki, ko telo in duša čutita, da sta bila prignana do skrajne meje vzdržljivosti in da bosta morala popustiti in se vdati. Videti je, kot da je edini izhod samo še propad in uničenje.

 1. BETLEHEMSKA ZVEZDA – STAR OF BETHLEHEM

Za tiste, ki so v veliki stiski ali v okoliščinah, ki jih delajo zelo nesrečne. Sem spada stanje šoka, do katerega pogosto pride, ko človeku prenesejo usodne novice, ob izgubi ljubljenega človeka, zaradi strahu ob nesreči in podobno. Toda tudi tistim, ki dalj časa nočejo sprejeti tolažbe, je ta cvet v pomoč.

 1. VRBA – WILLOW

Za tiste, ki jih je doletela nesreča ali smola. Težko jim je sprejeti usodo brez tožbe in zagrenjenosti, kajti življenje sodijo po uspešnosti. Tudi so mnenja, da si tako težke preizkušnje niso zaslužili in da je to bilo nepravično. Ob tem so zagrenjeni. Pogosto popusti njihova aktivnost in zanimanje za stvari, ki so jih prej veselile in v katerih so našli zadovoljstvo.

 1. HRAST – OAK

Za tiste, ki si v primeru bolezni zelo prizadevajo, da bi hitro ozdraveli. Ti ljudje se ravno tako močno in vztrajno borijo, ko gre za izpolnjevanje njihovih vsakodnevnih dolžnosti. Ne odnehajo in preizkusijo drugo za drugim sredstva in možnosti, da bi spet obvladali svoj položaj. To počno tudi še potem, ko je njihov položaj videti brezupen.

Ne odnehajo. Tako so sami s sabo pogosto nezadovoljni, če jim bolezen ali druge težave preprečijo, da bi izpolnili svoje dolžnosti, ali pa če niso sposobni, da bi drugim pomagali.

To so pogumni ljudje, ki se ubadajo z velikimi težavami, ne da bi pri tem izgubili upanje ali se vdali.

 1. LESNIKA – CRAB APPLE

To je sredstvo, ki služi za očiščenje. Kot očiščevalno sredstvo pomaga predvsem tistim, ki se ne morejo znebiti občutka, da so nečisti. Pogosto gre pri tem za kaj na videz malo pomembnega. Včasih pa gre lahko za resno bolezen. A je ta skoraj neopažena v primerjavi s problemom, da se počuti človek nečistega. V obeh primerih gre za ljudi, ki si prestrašeno prizadevajo, da bi se osvobodili stvari, ki obvladuje vse njihovo mišljenje. Da, njim se zdi le-ta tako pomembna, da si na vsak način želijo, osvoboditi se je. Taki ljudje obupajo, če zdravljenje ne pomaga.

S svojo očiščujočo močjo čisti to zdravilo tudi rane, za katere pacient misli, da so vanje prodrle strupene snovi, ki bi jih bilo treba odstraniti.

Za tiste, ki so preveč zaskrbljeni za druge

 1. CIKORIJA – CHICORY*

Za tiste, ki jih skrbi blagor drugih in so preveč zaskrbljeni za otroke, sorodnike, prijatelje, in vedno kaj najdejo, kar je še potrebno urediti. Stalno popravljajo, kar je po njihovem mnenju še potrebno urediti, in v tej vlogi uživajo. Tiste, za katere jih skrbi, želijo imeti v svoji bližini.

 1. SPORIŠ – VERVAIN*

Za tiste, ki imajo fiksne ideje in principe, ki jih imajo za pravilne in jih zato le redko spreminjajo. Zelo si želijo, da bi vse okrog sebe spreobrnili k svojim nazorom. So odločni in pogumni, če so prepričani o stvareh; in hočejo te stvari naučiti tudi druge. Če so bolni, delajo naprej še tedaj, ko bi drugi že zdavnaj opustili svoje zadolžitve.

 1. VINSKA TRTA – VINE

Za samozavestne, sposobne ljudi, ki verjamejo v svoj uspeh in menijo, da bi moralo biti tudi drugim v prid, če bi vse naredili tako kot oni sami, saj so prepričani, da je le tako prav. Svojo okolico učijo celo še takrat, ko so bolni. Zato se v stiski odlično obnesejo.

 1. BUKEV – BEECH

Za tiste, ki čutijo potrebo, da v vsem, kar jih obdaja, vidijo dobro in lepo, in čeprav mnoge stvari potekajo narobe, želijo biti sposobni videti, kako dobro v notranjosti raste. Trudijo se, da bi postali bolj tolerantni in popustljivi in da bi kazali vse večje razumevanje za različne poti, na katerih vsak posameznik in vse stvari rastejo do končne popolnosti.

STUDENČNICA – ROCK WATER

Za tiste, ki so v svoji življenjski naravnanosti zelo striktni in se zato odpovedujejo mnogim veseljem in zadovoljstvom. Bojijo se, da bi ta škodovala njihovemu delu in stvaritvam. Vadijo se v veliki samodisciplini, so nepopustljivi do samih sebe in želijo biti močni, zdravi in dejavni in taki tudi ostati. Vedno upajo, da bodo drugim za vzgled, tako da bodo le-ti sprejeli njihove ideje, jim sledili in tako postali boljši ljudje.

Delite naprej ...

Podobni članki