|

Kriza srednjih let: prepoznavanje, razumevanje in preseganje

Vsak izmed nas se sreča z izzivi v različnih obdobjih življenja, a kriza srednjih let je ena od tistih, ki prinašajo številne spremembe in refleksije. Običajno se pojavi med 40. in 60. letom.

Kriza srednjih let ni le krajše obdobje nezadovoljstva, temveč predstavlja klic k globoki notranji preobrazbi. Ena od njenih oblik se pojavi kot posledica sledenja zunanjim standardom, ki jih uresničimo, a nam ne prinesejo sreče. Nasprotno, sledijo razočaranja, ki so lahko povezana s partnerskim odnosom, službo, družino ali samim seboj. Četudi imamo vse, kar smo si kdaj koli želele, se zdi, kot da v enačbi življenja nekaj bistvenega manjka.

V prvi fazi iščemo rešitve v zunanjih spremembah, ker verjamemo, da je vzrok za naše stanje nekaj zunanjega. Na primer, ohladitev partnerskega odnosa, izzivi z otroki, spremembe v družinskih odnosih ali nezadovoljstvo v službi. Včasih se počutimo nezadovoljne predvsem s seboj, kar se lahko zgodi zaradi fizičnih sprememb, kot so povečanje telesne teže ali pojav prvih gubic, ki vplivajo na zavedanje procesa življenja.

Iščemo recept, ki bo izboljšal stanje, a se vseeno sprašujemo o lastni vlogi, smislu in dosedanjih dosežkih. Globoko v sebi se lahko zavedamo, da nekaj manjka, da smo v enačbi življenja spregledale nekaj ključnega.

Čeprav stroka meni, da je kriza srednjih let odziv na akumulirane življenjske izkušnje, kot so družinske spremembe, karierne prelomnice ali preprosto dojemanje minljivosti časa pa opažam, da je jedro vseh težav izvira iz globine nas samih: to je, da smo iz enačbe svojega življenja naučene skrivati avtentično, pristno sebe. Svoje želje smo zamenjale za želje oz pričakovanja drugih. Pogosto se je to začelo v otroštvu v odnosu s starši. Nadele smo si masko in počasi živele to masko misleč, da smo to me same. Tako se najpogosteje izgubi avtentični jaz, vendar ta želi živeti.

Kriza srednjih let je zato neke vrste klic vaše duše k temu, da se obrnemo vase, spoznamo avtentično sebe in to zaživimo tudi navzven. Če tega ne naredite in prej prekinete partnerski odnos ali zamenjate službo, verjetno ne boste prišle do rešitve, zato vam polagam na srce in v razmislek, na osnovi lastne izkušnje in izkušenj drugih žensk, ki so to pot že prehodile, da najprej spoznate sebe in v obstoječih odnosih, če je to za vas še sprejemljivo, zaživite avtentično sebe. Ko to izvedete se pogosto spremenijo tudi vaše zunanje okoliščine.

Kako si lahko pomagate same? Obrnite se vase, najdite svoj avtentični jaz. Spoznajte svoje vrednote, pristne želje. Postavite si cilje v smeri življenja, ki si ga želite živeti. Zaupajte vase in v Življenje. Naredite načrt in ga uresničite.

Če želite osebno raziskati svojo krizo srednjih let, vam nudimo posvet, ki je za vas lahko brezplačen. Skupaj bomo oblikovali prilagojen načrt, kako korak za korakom stopiti iz krize in se podati na pot osebne rasti. Niste sami v tej izkušnji, in skupaj lahko najdemo pot do vas samih, pot do svetlobe na koncu tunela, ki je neke vrste vaše novo življenje.

Delite naprej ...

Podobni članki