obvladanje-jeze

Kako obvladati jezo?

Jeza je čustvo, ki kaže na to, da se v okoliščinah, v katerih ste prisotni, dogaja za nas nekaj pomembnega, v zvezi s tem ocenimo, da lahko oziroma moramo to preprečiti. Pri tem je notranje gnana obligacija lahko zavedna ali nezavedna.

Če menite, da jeza za vas ni sprejemljivo čustvo in jo ne izrazite, temveč potlačite, s tem povzročite, da se obrne proti vam, najprej se morda počutite utrujene, brez moči ali obupane, če pa se to pogosto dogaja, pa se sčasoma to odrazi tudi v obliki bolečin in okvar na fizičnem telesu.

Če jeze ne obvladate in jo pogosto nezavedno sprostite v okolje, s tem pogosto naredite »večjo škodo« vsem vključenim v situacijo (vključno z vami samimi), poslabšajo se odnosi. Izrečene besede in dejanja pogosto kasneje obžalujemo, saj z njimi povzročimo tisto, kar si pravzaprav ne želimo.

Če pogledamo čustvo jeze lahko ugotovimo, da je vzrok za čustvo v nas samih in pogosto izhaja iz naše razlage situacije, zavednega in nezavednega strahu, negotovosti ali čustvene prizadetosti.

O ugotovitvah nekaterih raziskovalcev lahko pomemben del jeze, ki jo občutimo v sedanjosti, izhaja iz preteklosti, predvsem, če ste kot otrok doživeli ogromno žalosti in gorja in tega niste uspeli občutiti in izraziti (npr. ni bilo dovoljeno).

Pa poglejmo na primeru, da bo bolj razumljivo: Žena čaka doma moža z večerjo in on kasni. Najprej nestrpno pogleduje na uro, potem razmišlja, če se mu je kaj zgodilo in na koncu ga pokliče in izve, da se je zadržal s prijatelji po treningu na pijači. Ko to izve, postane besna, ker meni, da jo mož ne ceni in ne spoštuje njunega dogovora glede časa večerje. Ko mož pride domov, mu vrže kup ostrih besed v obraz. Skozi raziskavo kasneje ugotovi, da jo je strah, da jo bo mož zapustil. Ugotovi, da strah izvira iz te situacije in dogajanja v njenem otroštvu, oboje skupaj učinkuje intenzivno in povezano. Ko razume svoje reakcijo in vzroke zanjo ji postane žal, predvsem pa ji je žal, da je z njo povzročila, da se je mož od nje še bolj oddaljil. Zastavi si cilj na osebnostni rasti (celjenje in samoobvladovanje) in sledi proces odpuščanja, tako sebi kot možu.

Cilj osebnostne rasti pri njej je tako celjenje bolečine preteklosti, sprememba omejujočih prepričanj, odpuščanje, učenje samoobvladovanja in čustvene pretočnosti. Vse navedeno pomaga, da lahko v prihodnjih podobnih situacijah do jeze ne pride in oseba ohrani zavestnost in zmore odreagirati na način, ki je v smeri njenih želja.

Če je kljub izvedbi zgoraj nevedenega samoobvladovanje še vedno neuspešno, lahko pomaga fizična sprostitev zatrtih čustev preteklosti (npr. skozi igranje vlog ali fizično, kot npr. z boksanjem v boksarsko vrečo ali blazino, kričanjem v gozdu ali na drugem varnem kraju).

Ko se pomirite s svojimi starimi demoni in jih osvobodite, podarite čudovito darilo sebi in svojim bližnjim. V svojem bistvu ste čudoviti, odpustite in zasijte tudi na navzven dobrodejno z vso energijo vašega temperamenta.

Delite naprej ...

Podobni članki