|

Čustveno prenajedanje: Kako ga obvladati?

Čustveno prenajedanje je ena od oblik prenajedanja, pri kateri posameznik uživa hrano kot način obvladovanja svojih čustvenih težav, stresa, tesnobe ali drugih neprijetnih čustev, ne pa iz fiziološke potrebe po hrani. Namesto, da bi jedel zaradi lakote, je zaradi načina izboljšanja svojega počutja.

Vzroki za čustveno prenajedanje so kompleksni in pogosto sovpadejo z osebnimi izkušnjami in stresorji vsakega posameznika. Med pogoste znane vzroke za čustveno prenajedanje spadajo:

  1. Stres: Posameznik se pogosto zateče k hrani kot načinu spoprijemanja s stresom, zaradi težav v odnosih, službi, finančnih težav ali izgub.
  2. Tesnoba: Posameznik, ki trpi za tesnobo, se lahko zateka k hranjenju kot načinu, da ublaži svojo anksioznost.
  3. Depresija: Čeprav depresija lahko povzroči izgubo zanimanja za stvari, vključno s hrano, pa lahko hrana pri depresiji postane tudi način za izboljšanje razpoloženja ali preživljanje časa.
  4. Nizko samospoštovanje: Nizka samopodoba in nezadovoljstvo s svojim telesom lahko sprožita čustveno prenajedanje kot poskus, da se počutimo bolje.
  5. Negativne izkušnje v preteklosti: Travmatične izkušnje, zloraba ali zanemarjanje v preteklosti lahko pripeljejo do čustvenega prenajedanja kot oblike samozaščite ali udobja.

Kaj se dogaja v človeku, ko se sproži potreba po hrani?
Ko se sproži potreba po hrani zaradi čustvenega prenajedanja, se v možganih sprožijo različni procesi. Pogosto se išče hrana, ki je visoko kalorična in bogata z ogljikovimi hidrati, saj ti lahko povečajo raven serotonina, ki je povezan s pozitivnimi čustvi in umirjanjem. Ljudje lahko doživljajo občutke krivde ali sramu zaradi prenajedanja, kar le še poglablja njihovo čustveno stisko.

Kako si osvoboditi čustvenega prenajedanja?
Osvoboditi se čustvenega prenajedanja zahteva zavedanje, samopoznavanje in spremembe v načinu razmišljanja ter obnašanju. Naslednji koraki vam lahko pomagajo obvladati čustveno prenajedanje:

  1. Prepoznajte čustva: Začnite prepoznavati čustvena stanja, ki sprožijo potrebo po hrani. Pisanje dnevnika čustev vam lahko pomaga pri tem.
  2. Naučite se alternativnih načinov soočanja s čustvi: Namesto da bi se zatekli k hrani, poiščite druge načine za obvladovanje oz. razrešitev vzrokov čustvenih stanj, ki v vas sprožijo potrebo po čustvenem hranjenju.
  3. Odstranite skušnjave: Odstranite skušnjave, kot so nezdrava hrana, iz okolja in jih nadomestite s bolj zdravimi alternativami.
  4. Poiščite strokovno pomoč: Če se ne morete sami spopasti s čustvenim prenajedanjem, se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bom pomagal odstraniti ozavestiti in odstraniti oz. ublažiti vzroke za čustveno prenajedanje in vam nudil potrebno individualno pomoč.

Čustveno prenajedanje je resničen izziv in če se z njim srečujete ima svoj vzrok v vašem življenju. Ko vzrok razrešite, pridobite potrebno poznavanje sebe in znanje, lažje dosežete želeno spremembo.

ŽELITE DOBITI SVOJ NAČRT ZA SPREMEMBO: več si preberite tu

Delite naprej ...

Podobni članki