cenis-sebe

Če sam sebe ne ceniš, te nihče ne bo

Če sam sebe ne ceniš, te nihče ne bo. Ljudje bodo s teboj igrali podobne ali različne igre, v katerih boš pogosto sodeloval zavestno ali nezavedno povsem prostovoljno. Če naštejem le nekaj najpogostejših:

  • Nekateri ob tebi bodo vedno v stiski in potrebovali tvojo pomoč. In ti jim boš vedno pomagal, ker se boš ob njih počutil bolje – dober. Zato jim boš vedno dajal, kar bodo potrebovali, in morda tako postal celo odvisen od njih.
  • Drugi se ti bodo dobrikali ali ti nekaj dali in potem se boš počutil, da si jim dolžan dati, karkoli želijo od tebe. Ne boš jim zlahka mogel reči NE, ne da bi v sebi trpel zaradi občutka krivde.
  • Tretji se ti bodo smilili v dno srca. Z njimi boš čutil njihovo bolečino, zato jim boš razdal vse, kar imaš, kajti le tako boš lahko ‘živel sam s seboj’ – v delu sebe ohranil upanje, da upanje ostaja ter da si ti in svet vendarle dobra.
  • Četrti ne bodo znali drugače od tebe dobiti tvoje energije, kot da ti bodo počeli hude stvari. Naredili bodo vse, da te energijsko dobijo, tudi če jih ob tem zasovražiš. Vedi, da te osebe pogosto ne znajo vzpostaviti zdravih vezi. Z njimi boš ponovno čutil vso bolečino, ki si jo že velikokrat čutil, in morda celo v takem odnosu obstal.
  • Peti ti bodo odkrito grozili in zaradi strahu si ne boš upal oditi iz njihovega kroga, zato boš raje ostal tam, kot da bi izgubil to, kar se zdi, da ‘edino imaš’. 

Ko enkrat veš, da si se sam odločil sodelovati v svoji igri, se lahko odločiš drugače

Za svoje stanje ne krivi drugih in ne pričakuj, da se bodo drugi spremenili. Oni so le tvoji učitelji – igralci na odru tvojega življenja, ki te na tak način učijo, da spoznaš sebe in se začneš spoštovati. Ko to storiš, se takih iger ne boš šel več z nikomer, ker si sam sebi tega ne boš dovolil.

Tvoje samospoštovanje izhaja iz tvojega notranjega občutka lastne vrednosti. Semena nizke lastne vrednosti so bila posejana v tvoji preteklosti, in če želiš karkoli spremeniti, moraš pogledati vase in izruvati ta plevel vse do korenin.

Ne glede na to, kaj se ti je v življenju zgodilo, vedi, da imaš vso moč in na dosegu vso pomoč, da izruvaš plevel in na vrt posadiš tisto, česar sad želiš uživati v svojem življenju. Lahko so to tudi spoštovanje, ljubezen, mir in dobri odnosi. Vedi, da zmoreš.

Delite naprej ...

Podobni članki