trije-nasveti-partnerstvo

3 nasveti za izjemen partnerski odnos

Če vam lahko dam le tri nasvete, kako lahko ustvarite izjemen partnerski odnos so to:

  •  izberite s sabo kompatibilnega partnerja,
  •  poglobita vajino prijateljstvo ter
  •  zaljubite se in uživajte v tem, kar imate.

Izberite s sabo kompatibilnega partnerja

Verjetno se strinjate, da sta naravi vode in olja tako različni, da tudi če ju mešamo, se slej ko prej ločita. Med njima ni tiste osnovne sorodnosti, ki bi ju povezovala v skupnost novega.

Seveda če sta v isti posodi, potem ostaneta skupaj in pri tem je vedno eden na vrhu, drugi pa spodaj.  

Na nek način je tako tudi z nekompatibilnimi partnerji, kar pomeni, da boš težko ustvaril povezan partnerski odnos z osebo, katere narava in interesi so tvojim povsem različni ali celo nasprotni.

Zato je prvi nasvet, ki vam ga dam, da si izberete s sabo kompatibilnega partnerja. Kompatibilnost lahko ocenite že na podlagi tega, da primerjate svoje vrednote, želeni življenjski slog in življenjske cilje s partnerjevimi.

Ljudje, s katerimi imate podobne vrednote, so ljudje iz “vaše galaksije”. Če med njimi najdete še osebo, ki želi živeti še podoben življenjski slog in ima z vašimi kompatibilne osebne cilje, boste  bistveno lažje z njim/njo živeli na istem planetu in usklajeno potovali po svojih in skupnih življenjskih poteh.

Poglobita vajino prijateljstvo

Življenje v partnerskem odnosu zahteva veščine, ki jih vsi morda že poznamo in tudi živimo v prijateljskem odnosu.

Prijateljski odnos je intimen odnos v katerem smo drug drugemu zavezani (stojimo z ramo ob rami v vseh okoliščinah), kar je še posebej pomembno za odnos s partnerjem, ki je v otroštvu razvil negotov način povezovanja.

Po  Priorju in Glasserju (2006) ima kar 35 odstotkov ljudi negotov stil povezovanja, ki se  v odnosih kaže, kot so razna čustvena nihanja, obsesije in ljubosumje.

Najboljše zdravilo za ljudi, ki imajo »v sebi rano negotovosti«,  je izkušnja varne intimnosti, kar pa sta kategoriji globljega prijateljstva.

Kako poglobiti prijateljstvo?

S partnerjem lahko razvijeta globlje prijateljstvo s tem, da sta več časa skupaj pri opravilih, ki jih oba skupaj rada počneta in gojita pri tem prijateljsko komunikacijo. To pomeni, da sta v komunikaciji iskrena, si povesta, kaj vama je všeč, kaj si želita in glede tega najdeta skupne rešitve, kot tudi, da si povesta, kaj vama ni in zakaj ne. Na ta način si dopustita spoznati sebe in drug drugega in to je resnična kvaliteta globokega prijateljstva.

Zaljubite se in uživajte v tem, kar imate

V partnerja, ki je z vami kompatibilen in prijateljski, se lahko zaljubite vsak dan znova, s tem da občudujete vse tisto pri njemu, kar vam je resnično všeč in da mu to tudi poveste: kaj je vse tisto, kar cenite pri njem, zakaj ga imate radi; kot tudi kako to cenite: kaj vse naredite zanj, ker je ga cenite in imate radi. Če vas karkoli pri partnerju moti, tega seveda ne boste hvali, prav tako pa ne obsojajte in kritizirajte, temveč raje navedeno nadomestite z raziskovalnim vprašanjem ali izjavo o sebi.

Da pa boste vse to zmogli, pa je lahko vaše izhodišče, da se pred tem zaljubite tudi v svoje življenje, da se zavedate vsega tistega lepega v vas in okoli vas, da vse to tudi cenite in v tem resnično uživate. S tem boste postali magnetni tudi za partnerja.

Navedeno bo nedvomno napolnilo vajin odnos strastjo in radostmi življenja.

Delite naprej ...

Podobni članki